مزایا و معایب لامپ ها

ساخت وبلاگ

امروزه با توجه به بالا رفتن هزینه های انرژی، همه ترجیح می دهند لامپ های کم مصرف بخرند. درست است که این لامپ ها قیمت بیشتری دارند اما هزینه برق مصرفی را تا چند برابر کاهش می دهند. با این وجود، متخصصان هشدار می دهند لامپ های کم مصرف هم برای سلامت شما خطرهایی دارند که باید آنها را بدانید. با این حساب، می توان مطمئن بود انواع دیگر لامپ ها هیچ خطری برای سلامت ما ندارند؟ آیا مزایا و معایب این لامپ ها با هم خیلی تفاوت دارند؟ پاسخ همه این پرسش ها را در ادامه بخوانید.

ادیسون مخترع لامپ نیست!

همه ما اسم ادیسون را شنیده ایم. ادیسون با اختراع برق دنیا را متحول کرد اما نکته جالب اینجاست که دانشمندان دیگری قبل از ادیسون برای تولید لامپ تلاش کرده بودند که ادیسون نتایج کار آنها را کامل کرد. در سال ۱۸۰۰ میلادی یک مخترع ایتالیایی به نام الساندرو ولتا اولین مدار الکتریکی را تولید کرد که کارش شبیه لامپ های امروزی بود. هامفری دیوی محقق دیگری بود که بیکار ننشست و اولین لامپ برق را به نام خودش به ثبت رساند.
البته موضوع به اینجا ختم نشد. در واقع فرآیند تولید لامپ به این سادگی ها هم نبود. به همین دلیل بیش از ۲۰ پژوهشگر دیگر هم سعی کردند در تولید لامپ خلاقیت هایی به خرج دهند تا سرانجام در سال ۱۸۷۹ ادیسون باز هم پیشتاز شد و توانست یک لامپ بی عیب و نقص تولید کند. این لامپ برخلاف نمونه های قبلی می توانست ۱۵۰۰ ساعت روشن باشد و به همین دلیل از نظر مردم عالی به نظر می رسید. در نتیجه اینجا هم مردم ادیسون را مخترع لامپ می دانند اما در واقع افراد دیگری قبل از او برای به ثبت رساندن این اختراع تلاش کرده بودند و به همین دلیل ادیسون هنگام ثبت اختراعش با مشکلاتی روبرو شد.

لامپ کم مصرف

همه ما لامپ های کم مصرف را در شکل های مختلف می شناسیم و به طور حتم برای کاهش هزینه مصرف انرژی از آنها استفاده می کنیم. چند سالی است که استفاده از این لامپ ها باب شده و مردم نقاط مختلف دنیا به دلیل مزایای این لامپ ها آنها را به خانه هایشان راه داده اند. با این وجود، لامپ های کم مصرف مزایا و معایبی دارند که باید آنها را بدانید.

مزایا: مهمترین مزیت این لامپ ها این است که عمر طولانی دارند و تقریباً هشت برابر یک لامپ رشته ای عمر می کنند. علاوه بر این انرژی مصرفی این لامپ ها یک پنجم لامپ های معمولی است. همین ویژگی ها سبب شده لامپ های کم مصرف در بین مردم محبوب شوند.

معایب: داخل لامپ های کم مصرف با بخارهای جیوه پر شده است. به همین دلیل با شکستن این لامپ ها، بخارهای سمی جیوه آزاد می شوند که برای سلامتی بسیار مضرند. در نتیجه مهمترین نکته هنگام استفاده از لامپ های کم مصرف این است که مراقب باشید شکسته نشوند. خطرات بخار جیوه زنان باردار و کودکان را بیشتر تهدید می کند. بخارهای جیوه بعد از ورود به بدن ممکن است مشکلات ریوی ایجاد کنند و در بدترین شرایط سرطان ریه را به دنبال داشته باشند. نتایج بررسی های محققان نشان می دهد که اشعه ماوراءبنفش موجود در لامپ های کم مصرف برای پوست مضر است و برای کاهش ضررهای این لامپ ها بهتر است حدود دو متر از آنها فاصله بگیرید. اگر فاصله شما با این لامپ ها کم باشد ممکن است مشکلات چشمی مانند بیماری آب مروارید به سراغ تان بیاید.

رها کردن این لامپ ها در طبیعت به محیط زیست آسیب می رساند. کافی است یک لامپ شکسته در کنار یک درخت رها شود. بخارات جیوه به ریشه های درخت نفوذ می کنند و درخت در عرض کمتر از دو ماه خشک می شود. بنابراین بهتر است این لامپ ها بعد از مصرف در بخش زباله های خشک از چرخه طبیعت خارج شوند.

نکته مهم برای سلامت: توصیه می شود وقتی لامپ کم مصرف در اتاق شما شکست، در کمتر از ۱۵ دقیقه شال و کلاه کرده و اتاق را ترک کنید. در این مدت درها و پنجره ها را باز بگذارید تا تمام بخارات سمی خارج شوند. تنفس بخار جیوه با بروز مشکلاتی مانند سردردهای شدید، کاهش سطح هوشیاری بدن و از دست دادن تعادل همراه است. علاوه بر این توصیه می شود برای جمع کردن باقیمانده لامپ حتماً از دستکش های یکبار مصرف کمک بگیرید و با کمک جاروی دستی ذرات باقیمانده را با دقت جمع کنید. استفاده از جاروبرقی برای جمع کردن لامپ های شکسته کار عاقلانه ای نیست چون سبب پخش شدن ذرات در هوا شده و سایر نقاط خانه را آلوده می کند.

لامپ های رشته ای

همان لامپ های حبابی قدیمی هستند که این روزها با وجود افزایش قیمت برق به شدت کم طرفدار شده اند. قیمت خرید این لامپ ها ارزان تر است ولی هزینه برق مصرفی را بالا می برند. به همین دلیل استفاده از این لامپ ها تقریباً در همه جای دنیا منسوخ شده و لامپ های رشته ای از رده خارج شده اند.

مزایا: نور لامپ های رشته ای یکنواخت است و از نظر ساختار تولید به نور طبیعی شباهت زیادی دارد. به همین دلیل بعضی از متخصصان الکترونیک اعتقاد دارند که این لامپ ها بهترین نور مصنوعی هستند. این لامپ ها بعد از شکسته شدن مضر نیستند و ضایعه های آنها به محیط زیست و سلامت ما آسیبی نمی رسانند. به دلیل نداشتن جیوه برای سلامت ما خطری ندارند.

معایب: این لامپ ها ۹۵ درصد از انرژی الکتریسیته را به گرما تبدیل می کنند و فقط پنج درصد از انرژی شان برای روشنایی و تولید نور استفاده می شود. به همین دلیل از نظر اقتصادی به هیچ وجه مقرون به صرفه نیستند.

لامپ های رنگی

لامپ های رنگی ای که برای تزئین بخش های مختلف خانه یا حیاط و باغچه به کار می روند، در زیبایی محیط اطراف شما تاثیرگذار هستند و قدرت مانور شما را هنگام نورپردازی افزایش می دهند. گاهی اوقات نورهای رنگی برای درمان بعضی از بیماری ها کاربرد دارند که بد نیست با آنها آشنا شوید.

مزایا: پژوهش های اخیر نشان می دهند استفاده از لامپ های رنگی می تواند در درمان بعضی از بیماری ها تاثیرگذار باشد. برای مثال در آلمان برای درمان کمردرد از نور آبی استفاده می شود. به گفته دانشمندان دلیل این موضوع از نظر تئوری این است که نور آبی اکسیدنیتریک تولید می کند و این ترکیب خاصیت ضدالتهابی و مسکن دارد؛ بنابراین تا حدی می تواند درد و التهاب را کاهش دهد و باعثآرامش فرد شود.

گروه دیگری از پژوهش ها نیز نشان می دهند نور قرمز جریان خون را افزایش می دهد، اکسیژن رسانی را بالا می برد و در درمان بعضی از زخم ها تاثیر دارد. از سوی دیگر، مشخص شده نور نارنجی به بهبود وضعیت خواب شما کمک می کند و کم خوابی را از بین می برد. استفاده از نور سبز هم در درمان افسردگی تاثیر دارد.

معایب: به گفته کارشناسان، گروهی از لامپ های رنگی اشعه ماوراءبنفش دارند. همان طور که می دانید این اشعه خطرهای زیادی به همراه دارد. برای مثال قرار گرفتن طولانی مدت در معرض این اشعه می تواند به پوست و چشم ها آسیب جدی برساند.

لامپ های ال ئی دی

نسل جدید لامپ ها هستند که آنها را در لوسترهای جدید و مدرن بیشتر می بینید. لامپ های ال ئی دی اندازه کوچکی دارند اما به جثه شان نگاه نکنید چون به راحتی خانه شما را پرنور و درخشان می کنند. این لامپ ها دیودهای کوچکی هستند که قدرت زیادی دارند و در انواع سفید و رنگی به فروش می رسند. تا چندی قبل لامپ های ال ئی دی بیشتر به عنوان لامپ های تزئینی استفاده می شدند اما این روزها کاربردهای گسترده تری دارند.

مزایا: نسبت به دیگر لامپ ها طول عمر بیشتری دارند و راندمان مصرف شان بالاست؛ یعنی با مقدار انرژی کمتری نور بیشتری تولید می کنند. در لوسترهایی که امکان تنظیم روشنایی وجود دارد، از این لامپ ها استفاده می شود چون در مقابل تغییرات ولتاژ مقاوم هستند و زود نمی سوزند.

معایب: این باور وجود دارد که لامپ های ال ئی دی برای چشم مضرند. در واقع شدت نور لامپ های ال ئی دی خیلی بیشتر از لامپ های معمولی است و به همین دلیل چشم را به اصطلاح می زنند. بیشتر لامپ های ال ئی دی که در ساختمان لوسترها به کار می روند، آبی هستند که این موضوع می تواند برای افرادی که چشم شان به نور حساس است، مشکلاتی را ایجاد کند.

هالوژن ها

قبل از اینکه لامپ های کم مصرف محبوب و پرطرفدار شوند، لامپ های هالوژن مورد توجه مردم بودند. اما با توجه به عمر کوتاه شان این روزها کمتر استفاده می شوند و جانشینان تازه ای دارند.

مزایا: لامپ های هالوژن نسبت به لامپ های رشته ای بازدهی بیشتری دارند و اگر از این نوع لامپ ها در خانه یا محل کارتان استفاده کنید، به خوبی در مصرف انرژی صرفه جویی می کنید و از نظر اقتصادی هم به نفع تان است. کیفیت نور آنها در مقایسه با لامپ های رشته ای بهتر است و طول عمر بیشتری دارند.

معایب: از آنجا که لامپ های هالوژن حرارت زیادی تولید می کنند، احتمال بروز آتش سوزی توسط این لامپ ها بیشتر است. به همین دلیل اگر هنوز به استفاده از این لامپ ها پای بند هستید بهتر است حتماً این لامپ ها را با کمک محافظ ها و پوشش های مناسب استفاده کنید تا کمترین خطر را برای شما به همراه داشته باشند.

علاوه بر این توصیه می شود نزدیک این لامپ ها پارچه یا مواد قابل اشتعال قرار ندهید چون احتمال آتش سوزی را افزایش می دهند. شاید برایتان باور نکردنی باشد اما وقتی در طولانی مدت در معرض نور لامپ های هالوژن قرار گیرید، دچار آفتاب سوختگی می شوید.

این مسئله به دلیل تشعشع های ماوراءبنفش این لامپ هاست که برای جذب این اشعه و مصون ماندن از آسیب های احتمالی، بهتر است این لامپ ها را حتماً داخل حباب های جذب کننده اشعه ماوراءبنفش قرار دهید.

+ نوشته شده توسط وحید صمدپور شهرک در و ساعت |

سَلجوقیان...
ما را در سایت سَلجوقیان دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : vahidsamadpour بازدید : 209 تاريخ : جمعه 20 بهمن 1396 ساعت: 18:36