تاریخچه زمین و پیدایش حیات

ساخت وبلاگ

تاریخچه شکل‌گیری زمین ( 4.6 میلیارد سال پیش):

سیاره زمین درحدود 4.6 میلیارد سال پیش به واسطه برخوردهای ابری صفحه‌ای شکل از موادی که منشا خورشید نیز بوده‌اند، به وجود آمده‌است. گرانش به تدریج این گازها و غبارهای کیهانی را متراکم کرده و سیارک‌ها و سیاره‌های اولیه کوچکی به نام شبه سیاره‌ها را به وجود آورد. این اجرام به صورت پی‌در‌پی با یکدیگر برخورد می‌کردند و به تدریج بزرگتر می‌شدند تا جایی که سیاره‌های سامانه خورشیدی از جمله زمین شکل گرفتند.

پیدایش حیات و تغییرات در کره زمین به تفکیک دوره های زمین شناسی:

1. سنوزوئیک(حیات جدید در زمین)
2. موزوزوئیک(حیات میانی زمین)
3. پالئوزویئک(حیات قدیمی در کره زمین)
4. پرکامبرین(پیش از حیات)

پیدایش انواع گیاهان و جانوارن در زمین در هریک از ادوار زمین شناسی:

♦ پر کامبرین: احتمالا گیاهان و جانوارن ابتدائی و ساده آبزی مانند جلبک ها بر روی کره زمین وجود داشته اند اما آثار و بقایای (فسیل) معتبر و مستدلی بدست نیامده است.

♦ کامبرین: زندگی در روی زمین محدود به دریاها بوده، جلبکها منبع اصلی تغذیه جانوران دیگر بوده اند. آثاری که نشان دهنده وجود کرمها و خرچنگها، بلوط های دریایی و تری لوبیتها (فراوان ترین جانوران این دوران در روی زمین) می باشد در این دوره زمین مشاهده گردیده است.

♦ اوردوویسین: در این دوره از کره زمین به علت شرایط نا مساعد آب و هوایی در روی سطح زمین زندگی هنوز محدود به آبها است و در خشکی زندگی وجود ندارد. بی مهرگان دریایی، پا بر سران(مانند اختاپوس)، نرم تنان نمونه های حیات این دوره از زمین اند. نخستین مهره داران به نام ماهیهای اولیه در این دوره از کره زمین به وجود آمده اند.

♦ سیلورین: در این دوره از حیات زمین، نخستین گیاهان در خشکی ظاهر می شوند، تنوع بی مهرگان دریایی ادامه می یابد کرینوئید ها و مرجان ها فراوان بوده اند، اجداد عقرب های اولیه که شاید نخستین جانوران خشکی بوده باشند پیدایش می یابند.

♦ دونین: در این دوره از زمین گیاهانی از تیره پنجه گرگی ها مخروطیان پدیدار و گسترش یافتند. تنوع این نباتات در خشکی باعث سرسبز شدن زمین گشت و جانوران در خشکی پدیدار گشتند، مانند دوزیستان حشرات(فراوان ترین جانوران این دوره و حال حاضر) عنکبوتیان ، درآبها ماهیهای زره دار و کوسه ها بوجود آمدند.

♦ کربونیفر: رشد سرخسهای غول پیکر تنوع و از دیاد پنجه گرگی ها و دم اسبان از ویژگی های گیاهی این دوره زمین است. کرینوئید ها روزن داران و کوسه های تکامل یافته از موجودات دریایی عمده این دوره می باشند. دوزیستان به گسترش خود ادامه دادند. حشرات گوناگون و درشت بوجود می آیند، خزندگان نخستین موجوداتی هستند که درخشکی زاد و ولد می کنند(مانند دیمترودون).

♦ پرمین: تغییرات شدید و غیر قابل تحمل آب و هوایی این دوره از کره زمین باعث از بین رفتن بسیاری از گیاهان و جانوران گردید. فقط تعدادی که توانستند خود را با این شرایط آب و هوایی زمین وقف دهند تنوع یافتند (مانند مخروطیان و حشرات) ظهور انواع خزندگان  انحطاط دوزیستان از ویژگی های حیات این دوره از کره زمین است.

♦ تریاس (یا تریاسیک): در این دوره از زمین مخروطیان و سرخسها و دم اسبیان گسترش یافتند. نرم تنان و شکم پایئان و مرجانهای واقعی در دریاها تنوع یافتند. از ویژگی های مهم این دوره ی زمین ظهور خزندگان عظیم به نام دینوزور (دایناسور) ها می باشد که به نام سوسمار های ترسناک ترجمه شده اند و هیکلی بی نهایت درشت و دمی بلند و قوی و سری بسیار کوچک داشتند. وزن دینوزور ها را تا حدود هزار کیلو تخمین زده اند.

♦ ژوراسیک: تنوع جانوران زمینی بر دریایی در این دوره از کره زمین مشهود است. خزندگان گوناگون زمینی و دریایی و  پرنده ها در این دوره از زمین پدیدار گشتند (از معروفترین خزندگان پرنده که سری عظیم و بالهایی حدود 6 متر داشته است پتروداکتیل را می توان نام برد.) پدیدار شدن و کثرت حشراتی مانند زنبور و مورچه و مگس از ویژگی های این دوره زمین  است. گیاهانی به نام سیکاسها در این دوره به اوج رشد و تکثیر خود رسیده اند.

♦ کرتاسه: از مهمترین ویژگی های این دوره کره زمین تنوع و ظهور گیاهان جدید مانند گیاهان دانه دار، درختان برگ ریز علفها و غلات می باشد. ظهور پستانداران کسیه دار و جفت دار و از بین رفتن خزندگان پرنده و دینوزور ها از دیگر مظاهر حیات در این دوره از زمین است.

♦ پالئوسن: گیاهان دانه دار و درختان برگ ریز جنگل ها را بوجود می آورند. زمین پوشیده از علف و سبزه می شود. پیدایش تمساح ها و پستانداران خونگرم منجمله حیوان کوچکی شبیه اسب(که گویی اولین اسب های بوجود آمده و پدران اسب های امروزی اند) و انحطاط کامل نسل خزندگان غول پیکر دراین دوره زمین بوده است.

♦ اتوسن: تغییرات چندانی در گیاهان بوجود نمی آید. اجداد بسیاری از پستانداران مانند فیل کرگدن، خوک، گاو و مهمتر از همه شبه اسبی به نام اِ او هوپوس ظاهر میشوند. پیدایش نخستین پستانداران آدم نما را به این دوره از زمین نسبت دادند.

♦ اولیگوسن: در این دوره از کره زمین از تعداد گیاهان تنومند و وسعت جنگلها کاسته می شود اما علفزار ها و مراتع گسترش می یابند. اجداد گربه ها و سگ ها ظاهر می شوند. گوشتخواران واقعی وجوندگان پدیدار می شوند. شتر، خوکها قوی هیکل گاو کوهاندار و میمونهای راست قامت در روی زمین پیدایش می یابند.

♦ میوسن: این دوره از کره زمین جنگل ها به شدت کاهش می یابند. اما علفزار ها و مراتع با تکامل جانوارن چرنده وسعت پیدا می کنند. تیره های سگ و گربه به شدت رشد و افزایش می یابد. در آفریقا و آسیا و اروپا میمونهای آدم نما (یا انسان هایدلبرگ) پدید می آیند.

♦ پلیوسن: پیدایش تیره های جدید گیاهان شبیه به گیاهان امروزی، تنوع و تکثیر قابل ملاحظه پستانداران پیدایش اسب شبیه به اسب امروزی از ویژگی های این دوره از زمین است. آدم نمایان اولیه احتمالا در این دوره از زمین  ابزار سنگی ابتدایی به کار می برده اند.

♦ پلئیستوسن: به علت تغییرات شدید آب و هوایی در بخش هایی از کره زمین مجددا بسیاری از جانداران منقرض و یا تغییر مکان دادند. فیلهای واقعی و گاو ها و اسب امروزی ظاهر می شوند. آدم نخستین از آفریقا به آسیا و اروپا گام نهاد.

♦ هولوسن: گسترش مجدد جنگلها به خصوص در سراسر اروپا تنوع گیاهان امروزی از نظر حیات گیاهی در این دوره از زمین قابل ذکر است. اهلی کردن حیوانات و کشت گیاهان و بدست آوردن مواد غذایی از آنها توسط انسان از ویژگی های مهم این دوره زمین است. حیوانات دریایی امروزی بوجود می آیند و انسان به نیمکره غربی مهاجرت می کند.

+ نوشته شده توسط وحید صمدپور شهرک در و ساعت |
سَلجوقیان...
ما را در سایت سَلجوقیان دنبال می کنید

برچسب : تاریخچه, نویسنده : vahidsamadpour بازدید : 184 تاريخ : پنجشنبه 27 مهر 1396 ساعت: 1:19